רפאל (רפול) שפר
1927 /6 /17 – 1990 /7 /16
רפול נולד ליעקב וברוריה במושבה רמתיים ב-17 ביוני שנת 1927. למד בבית הספר במושבה והיה פעיל בתנועת הנוער “השומר הצעיר”. רפול הפסיק את לימודיו אחרי שמונה שנות לימוד כדי לעבוד ולעזור לפרנסת המשפחה. במרץ שנת 1945 התגייס לפלמ”ח, שרת רוב שירותו במחלקת “משמרות” שבפלוגה ז’ והיה בין מפקדיה. חברי המחלקה עבדו במפעל של תע”ש ליציקת רימוני מילס, שהיה ממוקם מתחת לרפת הקיבוץ. רפול עבר קורס מ”כים והיה אחד מהמ”כים במחלקתו של פוזה (חיים פוזננסקי). מחלקת משמרות הייתה מחלקה מובילה בפלמ”ח ערב הקמת המדינה, עסקה בכל הפעילויות של ההגנה ובמסגרת זו, השתתף רפול בפיצוץ גשר דמיה (אדם) בליל הגשרים, בקליטת אוניות מעפילים וברוב הפעילויות נגד השלטון הבריטי.
את מלחמת העצמאות התחיל כמפקד כיתה בפלוגה של פוזה והשתתף בכל קרבות הגדוד הרביעי, החל מקרב נבי סמואל ועד קרבות מבצע “חורב”. הוא עבר קורס קצינים במחנה דורה בזמן המלחמה והשתחרר בדרגת מפקד פלוגה.
אחרי נישואיו לשושנה מלמד מקבוצת כנרת, חי בכנרת עד שנת 1952 ובשנה זו עברה המשפחה לקיבוץ כברי.
בשרותו במילואים, עשה הסבה לשריון והגיע לדרגת סא”ל כמפקד גדוד. השתתף בכל מלחמות ישראל, החל ממבצע סיני, מלחמת ששת הימים, מלחמת יום הכיפורים וכלה במלחמת לבנון. במלחמת ששת הימים עמד בראש גדוד ה-AMX 13, שהיה בראש חטיבה 37. הגדוד נע צפונה מחורשת ראשונים באצבע הגליל לצפון השומרון, איגף את ג’נין ממזרח וכבש את שכם. אחר כך נע צפונה ועלה בציר הררי לרמת הגולן. בשבת – יום סיום המלחמה, השתתף בכיבוש נפח. עם סיום המלחמה עבר הסבה לטנק הצנטוריון. במלחמת יום הכיפורים נקרא למלא תפקיד של מג”ד בחטיבה 679 של אורי אור, והיה בין הכוחות שעצרו ביום הראשון של המלחמה את הנסיגה באזור נפח, שם גם נפצע. אחרי מלחמת יום כיפור, התגייס מיוזמתו לצבא קבע ועסק בגיוס לקבע של מפקדים חברי קיבוצים, כדי למלא את השורות שהתדלדלו במלחמה.
רפול מילא תפקידים שונים בקיבוצו בתחומים כלכליים, ניהוליים ותעשייתיים וכמובן עבד בחקלאות. בשנים 1963-1965 שהה בחוף השנהב בלוויית המשפחה, כראש משלחת מטעם משרד הביטחון ומשרד החקלאות, שעסקה בהקמת מערך צבאי-חקלאי (נח”ל) וחוות חקלאיות. הוא עסק בליווי קיבוצים ברמת הגולן ובגליל העליון בשליחות “הקיבוץ המאוחד”. שהה חצי שנה בקיבוץ עין-זיוון בתקופת ההתשה ושנה בקיבוץ מורן בשנת 1987, כדי לסייע להתבססותם.
רפול היה איש אמון לצעירים באשר הם. בשנים 1979-1982, שימש כראש אגף הנוער והנח”ל במשרד הביטחון. בשנותיו האחרונות עסק, יחד עם צוות שהקים, בפיתוח מתקן מכני לקטיף בננות.
הוא היה איש של יוזמה ומעשה שנענה לקולות הקוראים מבית ומבחוץ, ובייחוד לקולו האמיתי שלו.
רפול היה נשוי לשושנה, שהיתה גם היא חברה בפלמ”ח, היה חבר בקיבוץ כברי בגליל המערבי. אב לחמישה ילדים. נפטר בכברי ב-16 ביולי 1990.
יהי זכרו ברוך.
סיפורו של רפול שפר במלחמת יום כיפור (סרט מיוטיוב)